Het T-rijbewijs

 

Vanaf 1 juli 2015 dienen alle bestuurders van landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) verplicht in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Deze staat ook wel bekend als het Trekker rijbewijs.

Je kunt het T-rijbewijs halen vanaf de dag dat je 16 jaar bent geworden. Voor het halen van een T-rijbewijs moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen. Daarnaast is een gezondheidsverklaring nodig.

Uitzonderingen

 

Er bestaan enkele uitzonderingen waarbij je niet in het bezit hoeft te zijn van het T-rijbewijs, te weten:

 • LBT’s en MMBS’en die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130cm en de volgende functionaliteiten hebben:
  • Maaien;
  • Onkruid bestrijden;
  • Vegen;
  • Sneeuw ruimen;
  • Gladheid bestrijden;
  • Hondenpoep verzamelen.

Daarnaast moeten deze motorrijtuigen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of verwisselbare machine te trekken.

 • Het Trekker rijbewijs is alleen noodzakelijk voor het besturen van deze voertuigen op de openbare weg.
 • Wanneer je vóór de invoerdatum (1 juli 2015) in het bezit bent van rijbewijs B, heb je geen T-rijbewijs nodig. Bij de verlenging van je rijbewijs wordt het trekker rijbewijs automatisch aan je rijbewijs toegevoegd.

De theorielessen en -examen

 

Verkeersschool Koopstra biedt wekelijks theorielessen ter voorbereiding op de theorietoets. Periodiek start er een nieuwe groep waarbij les wordt gegeven over alles aspecten welke getoetst kunnen worden tijdens het theorie examen zoals verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig. Zo biedt Verkeerschool Koopstra je de mogelijkheid een optimale voorbereiding voor je theorie examen te treffen.

Vanaf de leeftijd van 15,5 jaar mag je het theorie examen afleggen. Het certificaat is na behalen anderhalf jaar geldig. Binnen deze termijn moet je dus ook je praktijkexamen afleggen.

De praktijklessen en het -examen

Verkeersschool Koopstra biedt praktijklessen in een Fendt 516 met daarachter een Jako Kipper. Tijdens de praktijklessen leren we je alle vaardigheden welke je nodig hebt om deel te kunnen nemen aan het verkeer op de openbare weg. De praktijklessen evenals de examens vinden in- en rond Wolvega plaats.

 

Gezondheidsverklaring

 

Voordat wij het praktijkexamen voor je kunnen aanvragen, is er een gezondheidsverklaring nodig. Deze moet je zelf aanvragen via het CBR. Om deze aan te kunnen vragen heb je een DigiD nodig. Deze verklaring is één jaar geldig. Overleg daarom even met je instructeur wanneer je deze het beste aan kunt vragen.

 

Subsidie mogelijkheden T rijbewijs

 

Er zijn een aantal subsidie mogelijkheden voor het T rijbewijs, informatie over de regelingen vindt u in de onderstaande linkjes.

 

Informatie vergoeding T rijbewijs

 

 

Informatie / aanmelden

 

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen of wil je je aanmelden voor de praktijk- en / of theorielessen? Neem dan contact met ons.